VODIČ ZA RODITELJE: Kako zameniti pelene i odrediti njihovu veličinu?

VODIČ ZA RODITELJE: Kako zameniti pelene i odrediti njihovu veličinu?

Od svakodnevnog razgovora sa novim i budućim roditeljima, znamo kakva pitanja ćete verovatno imati, posebno kada su u pitanju dečije pelene! Dakle, ako se pitate koliko pelena da kupite u kojoj veličini u kom uzrastu deteta, koliko često da ih menjate i kako da ih na najbolji način obučete detetu za optimalnu udobnost i suvoću, u nastavku ćete pronaći sve odgovore.

Koja veličina pelena je potrebna novorođenčetu?

Ako niste sigurni koju veličinu pelena da spakujete u torbu za porodilište, niste sami. Mnogi roditelji pokušavaju da se što bolje pripreme za sve što ih čeka kada se beba rodi pokušavajući sami da predvide očekivanu težinu bebe na rođenju.

Istina je da će često stvarna težina bebe biti mnogo veća ili manja. Ali ne brinite! Ovo ne mora biti komplikovano! Većina novorođenčadi će stati u pelene veličine 1 tokom prvih nekoliko nedelja svog života. Naša veličina 1 dolazi sa izrezima za pupčanu vrpcu kako bi se osiguralo da pelena ne leži na pupčanom patrljku vašeg mališana. Sve ovo čini veličinu 1 idealnim izborom za vašu torbu za porodilište.

Koliko pelena je potrebno novorođenčetu?

Ovo pitanje često čujemo i zaista može biti pomalo zastrašujuće odlučivanje o količinama pre nego što upoznate svoju bebu.

Kao i kod svih pitanja o roditeljstvu, ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje. Možete očekivati da ćete sa svojim novorođenčetom dnevno iskoristiti oko 8-10 pelena. Kako beba raste, ovaj broj će se malo smanjiti.

Koliko pelena dnevno je dovoljno za bebe i malu decu i kako da izaberete najbolju veličinu?

Možete očekivati da ćete iskoristiti oko 6 pelena dnevno za bebe i oko 5 za malu decu.

Odabir najbolje veličine za vašeg mališana može izgledati pomalo opterećujuće, posebno zato što se rasponi težina toliko preklapaju. Ali ne brinite, nije tako komplikovano kao što se čini!

Veličine pelena su zasnovane na težini. Ako je prošlo mnogo vremena od poslednjeg pregleda sa ginekološko-akušerskom sestrom, samo izmerite bebu koristeći vagu za merenje telesne težine. Stanite na vagu držeći bebu, a zatim oduzmite sopstvenu težinu.

Pošto se rasponi težina preklapaju, verovatno ćete imati izbor između dve različite veličine. Kada ste u nedoumici, uvek birajte veću opciju. Što je veća veličina, to je bolje upijanje. Kupovina veće veličine nije nikakav rizik, jer čak i ako je sada još uvek veoma komotna, vaše dete će porasti i biće taman vrlo brzo. Nemojte paničiti ako pelena izgleda ogromno na vašoj bebi kada uzmete veću veličinu! Uskoro ćete se naviknuti. Jednostavno koristite jezičke da biste podesili prianjanje oko struka i preklapajte ih ako je potrebno, za dobro prianjanje.

Na kraju, zapamtite da vodiče za težinu treba tako posmatrati - kao smernice. Svaka beba je drugačija, pa ako vam se predložena veličina čini prevelikom ili premalom, nemojte se plašiti da radite onako kako vi smatrate da treba.

Koja veličina pelena je za koji uzrast?

Važno je zapamtiti da veličina pelena ne zavisi od uzrasta. Čak ni ne zavisi u potpunosti od težine, već od specifičnih potreba vašeg mališana. Ovaj vodič će vam dati sve informacije koje su vam potrebne kako biste omogućili da pelena upija i pristaje vašoj bebi na najbolji način. Međutim, kao opšte pravilo, sastavili smo približni raspon godina za svaku veličinu koji možete pogledati ovde.

Kada vaše dete počne više da se kreće (ili postane nestrpljivo tokom menjanja pelena), neki roditelji više vole prelazak na pelene u obliku gaćica. One omogućavaju izuzetno brzo menjanje i omogućavaju mališanima da ih sami svuku dok se navikavaju na nošu. Ovo može pomoći da se poveća njihovo samopouzdanje i nezavisnost.

Da li je pelena premala vašoj bebi?

1) Curenje
Što je pelena veća, to je bolje upijanje. Ako primetite da pelena vaše bebe odjednom ne traje toliko dugo kao nekada, biranje veće veličine obično rešava problem. Samo imajte na umu da ako je pelena prevelika, može doći do curenja kroz razmak između kože i upijajuće podloge pre nego što pelena upije. Čitajte dalje za nekoliko saveta o tome kako da budete sigurni da ste odabrali najbolju veličinu za bebu.

2) Crveni tragovi oko stomaka i butina
Čak i u odsustvu tragova, može se činiti da je vašem detetu neprijatno u peleni ili može da se iznenada oznoji oko pojasa.

3) Loše nameštanje
Sastavili smo zgodan vodič za oblačenje pelena za vas. Sledeći odeljak objašnjava tačno koliko velika pelena treba da bude na vašem detetu, kako treba da stoji i kako da je najbolje pričvrstite.

Kako namestiti pelenu?

Pelena treba da bude dovoljno visoka da doseže tik ispod pupka. Ako stoji niže, vreme je da isprobate veću veličinu.

Trebalo bi da možete bez problema da pričvrstite pelenu tako da se prednji jezičci skoro dodiruju, bez napora.

Pelena treba da dobro pristaje oko struka, ali bi trebalo da možete da stavite dva prsta ispod pojasa. Ako primetite crvene tragove, uzmite veću veličinu! Ako je pelena labava oko struka, ne plašite se da preklapate prednje jezičke!

Međutim, treba da bude labavija ispod struka. Ovo će biti udobnije i sprečiti curenje. Bebina guza treba da bude potpuno pokrivena širinom pelena.

Postarajte se da nema prostora oko nogu i da je materijal oko ivica pelene za bebe slobodan. Ovo će pomoći da se spreči curenje, tako da je uvek dobra ideja preći prstom oko svake noge.

Kako da znate kada je potrebno promeniti pelenu?

Uskoro ćete upoznati svoje dete i prepoznati znakove. Kao opšte pravilo, znaćete kada je potrebno promeniti pelenu tako što ćete dodirnuti prednju stranu dlanom. Ako se čini teško i sunđerasto, vreme je za promenu 😊

Nadamo se da ste dobili odgovore na sva pitanja u vezi sa veličinom i menjanjem pelena – čak i na ona za koja niste znali da ih imate.

Leave a Reply